Hoe omgaan met diversiteit en islam op het werk en op school, in de zorg en hulpverlening, in het jeugdwerk en de vrije tijd’
Vanaf heden ook beschikbaar als een workshop. Just ask it!

Hoe omgaan met diversiteit en islam op het werk en op school, in de zorg en hulpverlening, in het jeugdwerk en de vrije tijd’
Vanaf heden ook beschikbaar als een workshop. Just ask it!
Verschillende stromingen binnen het salafisme worden onder loep genomen: madkhalitisch salafisme, jihadistisch salafisme.
Tijdens de lezing handelen de volgende topics:
– Ontstaangeschiedenis
– Visie
– Kenmerken
– Aanwezigheid binnen Europa
– …
1) Historiek moskee
2) Inleiding over de islam
3) Islambeleving in het Westen
4) Vraag en antwoord
Tot op heden konden scholen terecht bij ons netwerk van islamexperten om duiding te krijgen over hoe men moet omgaan met levensbeschouwelijke diversiteit, hoe men concrete casussen rond levensbeschouwing in een schoolse context kan aanpakken en over het ‘hoe’ en ‘waarom’ jongeren radicaliseren.
Vanaf heden bieden we ook langere en meer intensieve trajecten aan op maat. Tijdens deze trajecten zullen er in overleg met lokale besturen trajecten opgestart worden met enerzijds vertegenwoordigers van scholen/CLB-medewerkers, anderzijds vertegenwoordigers van lokale moskeeën(besturen)/moedergroepen/islamitische middenveldorganisaties met het oog op het wegwerken van misverstanden, uitwisselen van goodpractices, intervisie en het zoeken naar verbinding en bekomen van gemeenschappelijke engagementen. Aan de hand van gespreksavonden kunnen volgende thema’s aan bod komen als: participatie van ouders aan de schoolloopbaan, deelnemen aan meerdaagse activiteiten, het omgaan met islamitische feestdagen, voedingsvoorschriften, de ramadan, het belang van het Nederlands, al dan niet gescheiden zwemmen, aangepaste leerinhoud (evolutieleer versus scheppingsverhaal, kooklessen, seksuele voorlichting, muziek,…), halal eten, bidden op school, het vak islam, medische consulten-vaccineren, hoofddoeken, conflicten op school, hoofddoek, … De thema’s worden in onderling overleg bepaald en afgestemd op de lokale noden. Deze gespreksavonden kunnen resulteren in een lokaal actieplan waar alle partners engagementen in kunnen opnemen.
Geef hier de details voor uw evenement in:
Wil je graag gratis flyers bestellen?
Vul het formulier dan in:
Is er plaats voor levensbeschouwing in de samenleving van de 21e eeuw? Hoe zit het met vrijheid van religie? Hoe ver reikt deze vrijheid? Wat is de plaats van religie in een seculiere staat? Hoe verhouden politiek en religie zich tot mekaar? Heeft religie een plaats in de publieke ruimte?
Deze vragen worden beantwoord tijdens dit seminar.
Aan de hand van een aantal concrete praktijkvoorbeelden wordt er bekeken hoe er best omgegaan kan worden met bepaalde (religieuze) vragen, hoe je in gesprek kan gaan rond religie, waar de grens ligt tussen praktiserende moslims en radicalisering en welke de islamitische stelregels zijn over kledij mannen en vrouwen, bidden, consumptie varkensvlees en alcohol,….
Soennieten, Sjiieten, Alawieten, Salafisten en nog vele benamingen voor allerhande islamitische stromingen binnen de islam. Wie zijn ze? Wat is hun interpretatie van de Islam? En wat betekenen ze? Hoe zijn ze ontstaan? Waar streven ze naar? Dit en nog veel meer wordt behandeld tijdens dit seminar.
De Islam is er al meer dan 1400 jaar en heeft ook zijn Gouden periode meegemaakt? Waar is die gebleven en wat heeft dit betekent voor Europa? Hoe is deze teloorgegaan?
De namen Averroes, Al-Kindi, Avicenna en vele anderen stonden centraal voor die vooruitgangsperiode. Zijn er hedendaagse Arabische islamitische denkers die in hun voetsporen zijn getreden? Komt er ooit een islamitische ‘Renaissance’?
Onze samenleving kent een enorme diversiteit. Hoe gaan we hiermee om? Hoe organiseren we een volwaardige dialoog tussen diverse culturen? Wat betekenen inclusie en pluralisme? Wat zijn de gedeelde waarden waarop de dialoog gestoeld kan zijn? Wat zijn de verschillen en gelijkenissen tussen de verschillende levensbeschouwingen? Hoe kunnen we over de levensbeschouwingen heen op zoek naar de grootste gemene deler? Dit en nog veel meer komt aan bod in deze workshop.
Om radicalisering te begrijpen, is het een must om eerst de godsdienst, waarop de radicaliserende personen zich beroepen, te situeren in haar context en ook te begrijpen.
Tijdens de uiteenzetting wordt de achtergrond van de islamitische godsdienst gesitueerd: de diverse stromingen binnen de islam en de oorzaken van radicalisering.
Er wordt gestart vanuit de godsdienstbeleving in de landen van origine. In een tweede deel wordt ingegaan op de evolutie en de beleving van Islam in Europa en aansluitend daarop op de radicaliseringsprocessen, de redenen waarom sommige moslims radicaliseren en de anderen weer niet. Elementen worden aangereikt die noodzakelijk zijn als achtergrond om het radicaliseringsproces te begrijpen en geeft ook handvatten om hierop te anticiperen.
Alle vragen omtrent islam en onderwijs in Vlaanderen beantwoord. Heel veel scholen, leerkrachten, CLB-medewerkers, ouders, leerlingen… hebben vragen over hoe je in de praktijk best omgaat met allerlei vragen die een religie als islam oproept.
Wat is voor moslims halal (toegestaan) en wat niet, en waarom? En hoever moet je gaan om daaraan tegemoet te komen op school?
Deze workshop staat stil bij; Wat is de religieuze en culturele achtergrond van wat de islam soms vraagt en in hoeverre kan of moet je daaraan tegemoet komen?
Wat met de vele vragen omtrent al dan niet gescheiden zwemmen, aangepaste leerinhoud (evolutieleer versus scheppingsverhaal, kooklessen, seksuele voorlichting, muziek,…), halal eten, bidden op school, deelname aan bos- en zeeklasse, de ramadan, het vak islam, medische consulten-vaccineren, ouderbetrokkenheid, islamitische feestdagen, hoofddoeken, conflicten op school,…?
Wat zijn mogelijke tekenen van radicaliseren, hoe ga je daarmee om, hoe kan je radicaal gedachtengoed voorkomen?
Gebaseerd op het polarisatiemodel van Bart Brandsma
In deze lezing krijgen jullie inzicht over hoe wij-zij-denken werkt. Polariseren, zwart-wit denken, … het is immers eigen aan mensen. We denken in tegenstellingen. Man versus vrouw, vreemd tegenover eigen, christen versus moslim, jong tegenover oud, autochtoon versus allochtoon, … Tegenstellingen waar we allemaal mee worden geconfronteerd. Polarisaties werken in op de identiteit van mensen. Dat hoort er bij – it’s natural – maar het kan ook extreme (gewelddadige) vormen aannemen. Dan hebben we inzichten nodig, goede antwoorden en een strategie.
In deze lezing leggen we het vergrootglas op de drijfveren, valkuilen en patronen die ieder van ons herkent, privé en in het werkveld waarin we ons bewegen en kijken we ook hoe polarisatie doorbroken kan worden, door ieder van ons.
De welbekende en brandende actuele vraag in Europa: is de islam een gevaar of verrijking voor onze samenleving?
Is er sprake van de zogenaamde ‘clash of civilizations’? Zijn de westerse en islamitische waarden verzoenbaar?
Al deze vragen proberen we te beantwoorden in deze workshop.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.